|

Ako si rýchlo naplánovať jedálniček, ktorý naozaj funguje

Nebavia ťa už úvahy o tom, čo budeš zase variť k obedu? Alebo až príliš často bojuješ s myšlienkou na donáškovú pizzu? Poď si so mnou rýchlo naplánovať jedálniček na mesiac dopredu a ušetri si čas, nervy aj peniaze za potraviny!

Čo ti prinesie toto plánovanie varenia

Prečo ti doteraz plánovanie jedla nefungovalo

Ja som pri plánovaní jedla spravila plno chýb, ktoré ma potom odrádzali nielen od ďalšieho plánovania, ale aj od samotného varenia! Dlho mi trvalo pochopiť, ako plánovať varenie efektívne. Poď sa pozrieť na chyby, ktorými som si prešla a možno sa v niektorej nájdeš.

  1. plánovala som len na týždeň dopredučo znamenalo po pár dňoch plánovanie zopakovať (a to sa mi väčšinou už nechcelo)
  2. môj jedálniček bol príliš detailný – takže ak som niečo v obchode nezohnala (alebo mi niekto doma zjedol dôležitú surovinu – že, milovníci bryndze na chlebíku!!), bola som nahraná
  3. plánovala som si jedlá, ktoré mi väčšina členov rodiny nezjedlarada som totiž skúšala skúšala nové chute a štruktúry… Ale potom sme s manželom jedli navarené jedlo sami, kým deti dokola obedovali chleba s maslom, pretože im nové jedlo nechutilo. A to ma fakt nebavilo, pozerať sa na malé skrčené nošteky a počúvať „Čo je toto malé tu? Prečo je to zelené? Prečo to má oči? Musím to ochutnať?“ 😑
  4. mala som od seba prehnané očakávanianapríklad, že uvarím polievku každý deň. Alebo som si naplánovala jedlo, ktoré bolo síce uvarené za 20 minút (ako sľuboval recept), ale predtým som strávila hodinu krájaním surovín! A tak som často hodila jedálniček za hlavu a zase som improvizovala.
  5. strácala som čas prehľadávaním kuchárskych kníh a internetuveľmi som totiž chcela vytvoriť jedálniček, ktorý by bol čo najpestrejší; stálo ma to však nehorázne veľa času a deti to aj tak nechceli jesť!
Foto Pexels/Cottonbro

Ako vytvoriť jedálniček rýchlo a efektívne

Poďme sa teraz pozrieť na niekoľko bodov, ktoré ti uľahčia vytvorenie jedálnička, ktorý bude pre tvoju rodinu (aj kuchyňu) naozaj fungovať.

1. Vytvor si tematické dni

Ak je pre teba problém vytvoriť si jedálniček čo i len na týždeň, predstava mesačného zoznamu jedál môže vyzerať nedosiahnuteľne. Odlož horibilnú predstavu tridsiatich dní nabok a predstav si mesiac ako cyklus štyroch týždňov. A na každý deň v týždni urči jednu tému.

Ako na to? Nuž najprv sa zamysli, ktoré jedlá tvoja (nevďačná) rodina rada zje. A zároveň to musia byť jedlá, ktoré si ochotná uvariť cez bežný deň. Kapusta s krúpami a sójovou omáčkou bola spravená rýchlo, ale nikto to nechcel jesť; nákyp majú radi všetci, ale trvá mi hodinu, kým ho vôbec dostanem do rúry!

Keď si spravíš prehľad, ktoré jedlá sú pre vás okej, zaraď si ich do kategórií. Napríklad:

  • rizoto
  • pečená hydina
  • mleté mäso
  • zemiakové jedlá
  • prívarky
  • sladký obed
  • ázia
  • cestoviny
  • ryba
  • zeleninové jedlo
  • múčne jedlo

No a ku každému dňu v týždni pripraď jednu kategóriu (pondelok – rizoto, utorok – mleté mäso, streda…).

Tip – jedálniček vypĺňaj po témach, nie po týždňoch.

Ak máš záujem o takýto jedálniček, stiahni si ho tu ⬅⬅⬅.

Foto Mamy na koni

2. Použi niekoľko konkrétnych jedlá

Naschvál píšem „niekoľko“. Nemusíš totiž na každý deň napísať konkrétny recept! To znamená, že na deň, keď je „pečená hydina“, kúpiš práve to mäso, ktoré sa ti bude špeciálne pozdávať – nepreskočíš predsa kuracie krídla v akcii len preto, že máš na jedálničku napísané stehná. Rovnako v deň, keď sa chystáš robiť rizoto, pridáš práve tú zeleninu, ktorá je v sezóne.

Ak máš teda konkrétne jedlá, ktoré máte špeciálne radi, daj ich rovno do jedálnička. Napríklad naše deti jedia strukoviny najradšej v podobe šošovicového prívarku alebo v hŕstkovej polievke. Tieto dve jedlá majú fakt rady. Preto si nepíšem „streda – prívarok“ alebo „streda – strukoviny“. Rovno si zapíšem „streda – šošovicový prívarok“ a na ďalší týždeň „streda – hŕstková polievka“.

(Extra tip – ak chceš skúšať nové jedlá a doma máš vyberavé deti (alebo manžela…), pridávaj maximálne jedno nové jedlo za týždeň. Už len z úcty k sebe samej 😅.)

Zváž si, ktoré jedlá určite chceš mať v pláne, a kde ti stačí len zapísať kategóriu. Buď flexibilná.

3. Opakuj obľúbené jedlá

Jedlá, ktoré sú vaše topky, pokojne obtýždeň rotuj. Ak napríklad tvoje deti zjedia cestoviny len na dva spôsoby, striedaj ich vždy po dvoch týždňoch (ako som spomenula hore so strukovinami).

No a s tým súvisí… ⬇⬇⬇

4. Navar si do zásoby

Jedlá, ktoré znesú mrazenie, uvar z dvojnásobnej dávky a zamraz na neskôr. Ak máš niektorý deň ako tému mäso na šťave (niekto by povedal soté), priprav mäso aspoň z dvojitej dávky. Ešte pred pridaním zeleniny polovicu uvareného mäsa odlož do mrazničky. O týždeň-dva ho vytiahni a pridaj k nemu inú čerstvú zeleninu.

Rovnako sa oplatí spraviť na niektorý deň tému „mleté mäso“ a spraviť si raz za mesiac do mrazničky zásobu ragú z mletého mäsa. Jeden týždeň si k nemu pridáte fazuľu, koriander a ryžu, o dva týždne ho dáš do lazaní alebo k nemu spravíš zemiakovú kašu a varenú brokolicu. Možností je veľa.

Variť do zásoby znamená tiež variť vývar vo veľkom hrnci, aby si ho mala cez týždeň na rizoto alebo do rýchlej polievky. Alebo namiesto suchých kuracích skeletov môžeš uvariť vývar rovno z celého kuraťa, takže budeš mať na ďalší deň mäso do rizota alebo do tortilových placiek.

Foto Pexels/Anna Guerrero

5. Napíš si len jedno jedlo na deň

Do jedálnička si zapíš len jedno veľké jedlo na deň (napr. obed). Prečo? Pre jednoduchosť plánovania aj nákupov.

Ak budeš potrebovať nakŕmiť rodinu ďalším veľkým jedlom (napríklad večerou, všakže), budeš mať na výber tri možnosti:

  1. Zvyšok od obeda
  2. Suchá večera
  3. Jedlo zo záchranného zoznamu
    • To sú jedlá, ktoré vieš pripraviť do polhodiny zo surovín v zásobách. Tieto jedlá si nepíš do jedálnička; sú to žolíky, ktoré vytiahneš v núdzi – napríklad cestoviny s pestom, mejadra, špecle s makom a pod.
    • Tip – sprav si svoj záchranný zoznam a daj si ho tiež na chladničku. Keď budeš robiť veľký nákup, skontroluj si, či máš v špajzi/mrazničke suroviny na tieto jedlá.

Bonus na záver

Ak vieš dopredu na mesiac, čo sa chystáš variť, môžeš spraviť jeden veľký nákup trvanlivých a mrazených potravín na celý mesiac. A počas nasledujúcich týždňov budeš chodiť do obchodu len na čerstvé potraviny. Ušetrí ti to veľa času a nervov pri nakupovaní.

Foto Unsplash/Priscilla du Preez

Pomohli ti tieto tipy ako si naplánovať jedálniček? Dúfam, že áno! Nezabudni článok pozdieľať… a hor sa variť obed! 😀

Maj sa krásne, mama, a nestrať samu seba!

P.

Mohlo by sa ti páčiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *